Tur de forță din partea echipei tehnice

Acoperind 400 de hectare, cu 1,5 milioane de module fotovoltaice, o producție de 143 MWp, o investiție de 434 milioane de euro și toate construite în unsprezece luni: acestea sunt câteva date impresionante despre ceea ce este în prezent cea mai mare instalație fotovoltaică din Europa, construită de EDF în apropiere de Nancy, în Franța

Tur de forță din partea echipei tehnice

Tur de forță din partea echipei tehnice

„Înțelegerea perfectă a cerințelor proiectului, precum și diferențierea clară în proiectarea tehnică și implementarea soluțiilor de conectivitate: acestea au fost criteriile principale pe care le-am luat în considerare atunci când ne-am ales partenerii", declară domnii Vendier și Panico din grupul francez de inginerie Spie. „Și tocmai aceste calități au făcut ca Weidmüller să se califice pentru proiectul nostru. Echipa ne-a asigurat de încrederea deplină pe întreaga durată a parteneriatului, ascultând în mod activ nevoile noastre și de tururi de forță din partea echipei tehnice.”

Soluții specifice pentru un proiect de înregistrare

1.200 de cutii de joncțiuni secundare și 300 de cutii de joncțiuni principale cu monitorizare integrată - aceasta era cerința companiei Weidmüller. Instalate între modulele solare și invertor, cutiile de joncțiune ale generatorului combină curenții generați. Acestea formează o componentă optimă de conectare și permit funcționarea eficientă a instalațiilor mari, cum ar fi proiectul EDF.

Weidmüller a dezvoltat deja o serie de configurații standard pe baza cerințelor repetate ale clienților. Cu toate acestea, Weidmüller implementează și soluții specifice - cum a fost cazul acestui proiect important din Franța - special adaptate arhitecturii individuale a instalațiilor mari.

Cutiile de joncțiune secundare instalate pe modulele fotovoltaice conțin siguranțe, un separator de sarcină și protecție la supratensiune cu monitorizare de la distanță. Acestea au o tensiune de ieșire de 712 sau 760 V și un curent nominal de 10 până la 70 A.

Sunt conectate prin cabluri de aluminiu îngropate la cutiile de joncțiune principale, care sunt amplasate împreună cu invertoarele și transformatoarele în tablourile de comandă locale. Fiecare cutie de joncțiune principală este conectată cu cca. 20 până la 26 de cutii de joncțiune secundare în amonte și este echipată cu module pentru măsurarea curenților din șir. Acest lucru face posibilă optimizarea constantă a performanței instalației.

Cablurile de alimentare care conduc curentul de intrare la cutiile de joncțiune secundare sunt conectate la regletele de trecere modulare WDU și la bornele cu șurub tip bolț WFF cu o suprafață de contact de până la 300 mm² și sunt protejate de o siguranță. Bornele modulare WDU și WFF au fost certificate de Weidmüller pentru aplicații de 1.000 V DC după un test de descărcare parțială cu tensiune DC.

La prima vedere, grosimea izolației, dimensiunile bornelor sau alte caracteristici fizice ale bornelor nu par adecvate pentru aplicațiile cu DC. Cu toate acestea, diferitele caracteristici trebuie luate în considerare în combinație. Din acest motiv, Weidmüller a certificat fiecare tip de bornă modulară pentru acest tip de aplicație. Curentul de ieșire al cutiilor de joncțiune principale poate fi mai mare de 1.000 A. Fiecare distribuitor transmite 33 kV la stația de comutare situată la 15 km distanță, unde este intensificat până la 63 kV și introdus în rețeaua RTE.

Dezvoltare și producție în timp record

Înainte de începerea producției de carcase echipate, Weidmüller a dezvoltat prototipuri de cutii de joncțiuni secundare și principale în conformitate cu specificațiile Ingérop, biroul de consultanță tehnică angajat de EDF. Criteriul a fost acela că cutiile trebuiau să respecte reglementările franceze privind curentul continuu și standardele de instalare a instalațiilor fotovoltaice conform ghidului practic UTE C 15 712.

„Pe baza specificațiilor Ingérop, am dezvoltat cutii de joncțiuni pentru generator, care sunt atent adaptate la sistemele fotovoltaice și care sunt asamblate și testate în consecință. În acest caz am avut succes datorită vastei noastre experiențe practice și de piață”, își amintește Vincent Fiévet, Key Account Manager la Weidmüller.

„Datorită cunoștințelor noastre privind reglementările tehnice franceze, am putut oferi clientului soluții care respectă pe deplin standardele aplicabile. Prin urmare, prototipurile noastre au trecut testele în aplicație cu brio.”

Pentru a respecta programul strict, producția Weidmüller a funcționat perfect: 30 de cutii de joncțiune secundare și 5 cutii de joncțiune principale pe zi au părăsit liniile de producție din Barcelona între lunile iunie și noiembrie 2011.

„Pentru a gestiona un astfel de volum de producție sub presiunea timpului, este nevoie de un angajament absolut", comentează Vendier și Panico de la Spie.

„Iată că Weidmüller a demonstrat din nou ce poate cu valori care contează foarte mult pentru noi, cum ar fi apropierea de proiect și acceptarea proactivă a responsabilității. În personalul Weidmüller, am găsit un partener care ne-a impresionat în egală măsură cu atitudinea pozitivă și realismul lor - combinația optimă cu un program strict pentru proiect ca acesta."

Pe lângă Spie, EDF a angajat alte două companii pentru implementarea proiectului, Clemessy și Ineo. Toate cele trei companii au ceva în comun: i-au încredințat Weidmüller proiectarea, dezvoltarea și fabricarea a cca. 1.500 cutii de joncțiune pentru generator în timp record - și au fost în cele din urmă, pe deplin mulțumite.